شهروندان و رسانه های جدید
رسانههای جدید [1] مجموعه متمایزی از فناوریهای ارتباطات و دارای ویژگیهای مشترک «دیجیتالی بودن» و دسترسی گسترده شهروندان به آن برای «استفاده شخصی» است.
مفهوم رسانههای جدید، واجد معانی زیر است:
- تجربیات متنی جدید: انواع ژانر، صور متنی، سرگرمی، لذت و الگوهای مصرف رسانهای (بازیهای رایانهای، فرامتنها و غیره).
- شیوههای جدید بازنمایی جهان: عرضه تجربیات و امکانات جدید بازنمایی برای شهروندان (محیطهای مجازی، رسانههای تعاملی صفحه بنیاد).
- روابط جدید بین سوژهها (کاربران و مصرف کنندگان) و فناوریهای رسانهای: تغییر در استفاده و دریافت تصاویر و رسانههای ارتباطی در زندگی روزمره و معانی نهاده شده در فناوریهای رسانهای برای شهروندان .
- مفاهیم جدید رابطه اندام زیستی با رسانههای تکنولوژیک: چالش با تمایزهای پذیرفته شده بین انسان و چیزهای تصنعی، طبیعت و فناوری، بدن و مصنوعات تکنولوژیکی، واقعی و مجازی.
- تجربیات جدید روابط بین جسم، هویت و اجتماع: تغییرات در تجربه شخصی و اجتماعی زمان، فضا و مکان (در سطح محلی و جهانی) که دلالت میکند بر شیوههایی که در آن ما خودمان و جایگاه مان در جهان را تجربه میکنیم.
- الگوهای جدید سازماندهی و تولید: تجدید سازمان و یکپارچگی گسترده در فرهنگ، صنعت، اقتصاد، دسترسی، مالکیت، کنترل و مقررات گذاری رسانهای (لیستر[2] و همکاران، 2003، ص 12).
مک کوایل، با اذعان به این که برای باور به نقش رسانهها به عنوان متغیر اساسی در فرآیند ارتباط، نیازی به اعتقاد به جبرگرایی تکنولوژیک نیست، چندین مقوله اصلی رسانههای جدید را شناسایی و معرفی میکند:
ویژگیهای رسانههای جدید
صاحب نظران برای رسانههای جدید، ویژگیها و خصوصیات مختلفی را نام بردهاند که در یک جمع بندی، ابعاد و ویژگیهای رسانههای جدید را مک کوایل (2006) برای شهروندان اینگونه بر میشمرد:
- تعاملی بودن [7] : امکان پاسخگویی به وسیله کاربر یا همان شهروندان برای عرضه دیدگاههایش به فرستنده.
- حضور اجتماعی [8]: احساس ارتباط شخصی با دیگران در رسانههای نوین.
- غنای رسانهای [9]: پیوند بین چارچوبهای متفاوت ارجاع، تقلیل، ابهام، فراهم آوردن علائم و نشانهها به وسیله رسانهها.
- استقلال و خود مختاری [10]: کنترل کاربر بر محتوا.
- بازیگوشی [11]: استفاده برای سرگرمی و لذت علیه فواید و ابزار بودن.
- خصوصی بودن [12]: استفاده از رسانه یا محتوای خاص.
- شخصی بودن [13]: شخصی و منحصر به فرد بودن محتوا و استفاده (مهدی زاده، 1389، ص 303)
در همین راستا، عاملی نیز برای فضای مجازی به عنوان بستری قدرتمند در رسانههای جدید، ویژگیهای «سریع شدن فضا، فراگیری، قابلیت دسترسی دائم، فرامکانی و فرازمانی، جهانی بودن و چند رسانهای بودن» را برای شهروندان مطرح میکند.
صاحبان رسانههای الکترونیکی جدید نوع دیگری از اطلاعرسانی را در دستور کار خود قرار دادهاند که عمدتاً موجب تاثیرات گوناگون سیاسی و فرهنگی میشود.
پاستر معتقد است، ویژگی این شیوه اطلاعرسانی آن نیست که صرفاً به مثابه مجرایی خنثی برای انتقال دادهها و اطلاعات به شهروندان عمل کند، بلکه دقیقاً برعکس، تغییر شکل دادن دادهها و اطلاعات و ترویج تاویل چند لایهای آنها، مشخصه آن است.
البته در همین راستا و در مقابل ویژگیهای رسانههای نوین، انتقادهایی نیز در بزرگ نمایی قدرت و صحه گذاشتن بر قدرت جادوی آنها مطرح است.
کریبر معتقد است در ماهیت مشارکتی رسانههای نوین آنقدر بزرگ نمایی شده است که شهروندان امروز نمیخواهند محدودیتهای آن را ببینند و این امر را «افسانه تعامل» مینامند.
[1] New media
[2] Liste
[3] Interpersonal communication media
[4] Interactive Play Media
[5] Information Search Media
[6] Collective Participatory
[7] Interactivity
[8] Social presence
[9] Media richness
[10] Autonomy
[11] Play fulness
[12] Privacy
[13] Personalization